Espresso Nasıl Yapılır

05-12-2020 13:44
Espresso Nasıl Yapılır
Espresso Nasıl Yapılır?
 
Evde Espresso Nasıl Yapılır?
Normal şartlarda espresso basınçlı su ile hazırlanır. Basınçlı suyun elde edilmesi içinse bir çok durumda makinaya ihtiyaç duyulur. Ancak makinaların hem maliyet açısından yüksek oluşu hem de büyüklüğünden dolayı mutfaklarda çok yer kaplaması makinesiz espresso yapma tekniklerini gündeme getiriyor. Aşağıdaki 2 yöntem ile espresso makinesi olmadan evde rahatlıkla espresso hazırlayabilirsiniz.
 
Moka Pot İle Evde Espresso Nasıl Yapılır?
Kahvenizi çekirdek olarak alıyorsanız öncelikle ihtiyacınız kadar kahvenizi öğüterek işe başlayın. Moka Pot espresso makinesine göre daha büyük filtre deliklerine sahiptir. Bu nedenle kahve öğütme aralığı espaesso’dan biraz daha kalın olmalıdır. (Her 7 g kahve, 30 ml su önerilir. Daha yoğun bir aroma için 8 g kahve kullanabilirsiniz. Aromayı biraz yumuşatmak isterseniz bir miktar kahvenizin üzerine süt ekleyebilirsiniz.) Ocakta ya da elektrikli ısıtıcıda kaynama notasına kadar ısıtılan 1 su bardağı suyu Moka Pot’un alt haznesine koyun. Su haznesi üzerine yerleştirilen metal filtreye, üzeri tamamen dolacak şekilde öğüttüğünüz kahveyi ekleyin. Filtredeki kahveye parmaklarınızla hafif bir basınç uygulayabilirsiniz. Çok fazla güç uygulamayın ya da damper kullanmayın. Üst ve alt bölümleri birbirine sıkıca tutturduktan (vidaladıktan) sonra Moka Pot’u ocağın üzerine koyun. Orta ateşte 2 ila 3 dakikada kahveniz hazır olacaktır. Yüksek ateşe maruz kalan kahveniz yanacak ve ağızda acı bir tat bırakacaktır. Bu nedenle orta ateş ideal kıvamı yakalamak için önemlidir. Su kaynayarak yukarı yükselmeye başladığı an kahve aromaları açığa çıkmaya başlar. Espresso demliğin üst bölümünde birikmeye başlar. Pottan kaynama sesi gelir gelmez kahvenin acımaması için moka potu ocaktan hemen bir kenara almalı ve üst bölümün espreso ile dolmasını beklemelisiniz. Yumuşak bir içim isterseniz espressonuza bir miktar süt ekleyebilirsiniz. Ya da üzerine süt köpüğü ekleyerek kahvenizi servis edebilirsiniz.
 
French Press İle Espresso Yapımı
Kalın öğütülmüş toz kahveyi demliğe koyun ve suyun bir kısmını ekleyin. Ardından üzerinde altın sarısı bir köpük oluşana kadar kahveyi bir kaşıkla karıştırın. Sonrasında demliği işaretli olan yere kadar su ile doldurun. Kahvenizi arzu ettiğiniz içim derecesine göre 2 ila 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. Arada bir iki kere karıştırın. Daha sonra demlenme pistonunu yavaşça aşağı itin.
 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.